Hovawart Bond Nederland


 Fokkerij


Een van de belangrijkste steunpunten van de vereniging zijn de bij ons aangesloten fokkers. De fokkers en aspirantfokkers kunnen ons altijd om hulp vragen. Met meer dan 25 jaar fokervaring en een privé-archief ter beschikking kunnen wij gepaste hulp bieden. Door deze samenwerking proberen wij betere pups te fokken.

Onze vereniging ziet overleg en samenwerking met liefhebbers en fokkers als de belangrijkste zaken van de vereniging. Hieronder vindt u uitgebreide informatie.

Fokondersteuning

Fokken is leuk, een fantastische ervaring. Het is een hele verantwoording en natuurlijk iets wat met hart en ziel dient te gebeuren. De financiële vergoeding die ertegenover staat, is soms een leuke beloning voor vele uren werk en het opofferen van een heleboel vrije tijd en het ontvangen van veel, heel veel visite.

Iedere geboorte is weer een belevenis. Iedere geboorte is een geschenk van de natuur waarbij wij als mensen proberen een leidraad te creëren en liefst zoveel mogelijk te sturen met de door ons geselecteerde dieren, aldus de tekst van de 1e voorzitter van onze vereniging en de meest ervaren fokker van Nederland. Wat moet u doen, wat doet de club voor u, waaraan moet het te gebruiken fokdier voldoen?

Hoe moet u handelen volgens de regelgeving van de Raad van Beheer, en volgens de regels van onze club? Waar haalt u een zo passend mogelijke reu vandaan? Voordat u besluit te gaan fokken, moet uw hond natuurlijk aan een aantal voorwaarden voldoen. Via de vereniging is er dan alle hulp en ondersteuning. Ook zijn er een aantal ervaren fokkers die u graag, indien mogelijk, helpen en adviseren. Binnen onze hovawartvereniging is het zo dat u als (aspirant)fokker uw reukeuze bepaalt. Als fokker bent u immers verantwoordelijk voor uw pups. Via een jarenlang opgebouwde databank kunt u hulp van de vereniging krijgen. Hierbij zijn de contacten en samenwerking met andere verenigingen internationaal een groot voordeel. U als fokker draagt wel de verantwoordelijkheid om uw pups zo optimaal mogelijk te plaatsen en, niet te vergeten, zo optimaal mogelijk binnen uw mogelijkheden op te fokken. De club plaatst uw pups op de clubsite. Wel moeten de pups dan met een reu zijn verwekt die door ons goed bevonden is. U dient zelf een actief beleid te voeren wat betreft de verkoop van uw pups.

Binnen onze vereniging gelden onze Verenigingsfokreglementen (VFR). Deze reglementen bieden de fokkers voldoende vrijheid in handelen.

Wenst u hulp bij het uitzoeken van een reu voor uw teefje?
Wij helpen graag binnen onze mogelijkheden maar handel dan a.u.b. wel als volgt:
Drie maanden voor de vermoedelijke dekkingsdatum neemt u per e-mail contact op (NIET EERDER). Heeft uw teef (binnen onze vereniging) eerder een nest gehad dan kunt u 10 mnd na de laatste dekking contact met ons opnemen voor de volgende dekking. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Stuur bij uw aanvraag direct alle benodigde uitslagen en documenten die uw hond nodig heeft voor de fokkerij, mee. Hiervoor kunt u het VFR (Verenigingsfokreglement) op de site raadplegen. Ook als uw hond eerder een nest had, dient u opnieuw alle stukken mee te sturen.  U krijgt z.s.m. een uitnodiging voor een overleg en gezamenlijk wordt er een reu gezocht. U kunt ook op deze meeting zelf drie reuen bespreken en of voordragen. Let wel, met de huidige regelgeving kan men uitsluitend honden met FCI stambomen gebruiken voor de fokkerij.  Het FCI logo staat altijd op de stamboom. U dient wel alle papieren en uitslagen van deze reuen te kunnen overleggen. U krijgt UITERLIJK 1maand voor de verwachte loopsheid een advies.
Wij willen een zo breed mogelijk palet van dekreuen gebruiken. Daarom adviseren wij vaak reuen van andere organisaties of in het buitenland. We proberen nu een bredere basis voor de fokkerij te bewerkstelligen. Een reu die voor een andere teef gereserveerd is, wordt daardoor vaak niet eerder ingezet. 

Puptest
Zoveel als mogelijk (en door de vereniging gewenst) zullen wij pups rond de 7 weken testen en controleren. Uiteraard testen wij uitsluitend pups uit door ons geadviseerde combinaties. Het testrapport kunt u met uw eigen bevindingen gebruiken bij het plaatsen van uw pups. Voor de puptest wordt een vergoeding gevraagd en verder ook een kilometervergoeding. Als vereniging heben wij door de test weer een beter beeld van de geboren pups. Fokkers verzoeken we veel zoveel mogelijk hun pups in de vereniging te houden. 

 

oreanty

 
NERO